Lemax en Luville tot 20% korting! 

Tips deel 4: 1. De verpakking

Eenmaal thuisgekomen met je aankopen wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk uitpakken en bekijken, goed om te weten is het dat je met een paar dingen rekening dient te houden. Elk merk heeft namelijk zo zijn eigen manier van verpakken. Elke verpakking van de eerder genoemd merken voldoen aan bepaalde eisen, zo moet de verpakking van de porseleinen huisjes ondermeer voldoen aan een zogenaamde valproef. Dit betekent dat de inhoud minimaal een kleine val of stoot moet kunnen overleven.


De verpakkingen worden per item ontworpen en meestal machinaal vervaardigd en passend uitgevoerd in piepschuim, inclusief ruimte voor alle losse items. Soms kun je aan de “grove” kanten van de piepschuimverpakking bij items zien dat deze met de hand zijn uitgesneden, naast het leuke sneeuweffect verraad dit tevens dat de oplage van het item dusdanig laag was dat een speciaal ontworpen machinale mal voor deze verpakking waarschijnlijk niet kostendekkend was. Voor echte verzamelaars wel weer leuk om te weten dat dit dus een beperkte oplage kan zijn.

 

Om de piepschuimverpakking gaat een doos of huls van karton met opdruk van het item of een venster die de inhoud laat zien. Ook vind je op deze verpakking het merk, de naam die de producent aan het item heeft gegeven, het thema waartoe het behoort en een serie of itemnummer. Dit nummer is handig om alle informatie over het item terug te vinden op het internet of in de catalogus. Veelal geven de eerste cijfers van de code bijvoorbeeld ook het jaar van uitgifte weer.

 

 

De piepschuimbox bestaat meestal uit twee delen die voorzichtig uit de kartonnen doos gehaald moeten worden. Lemax heeft daar een klittenbandje voor om de box gedaan, waarmee je de inhoud zo omhoog trekt. Let er vooral op dat je de verpakking goed neer zet. Negen van de tien keer staat er “up” oftewel “boven” in het piepschuim, maar er kan ook “top” of “hout” staan. Als er niks staat kan je het beste kijken of het piepschuim uit twee ongelijke delen bestaat, het dikste deel is voor 99,90% zeker de onderkant. Zo voorkom je dat je aanschaf uit de doos valt. Let echter op bij koetsen en tafereeltjes van Department 56 is dit veelal juist andersom en staat het stuk juist rechtop de dunne kant van de piepschuimbox en is het hoge gedeelte erover heen geschoven! Als je voorzichtig te werk gaat en de verpakking heel houdt kunnen de items straks weer terug in de doos en blijven zo dus beschermd tegen breuk.

 

De verpakkingen van de figurines en bomen echter zijn vaak blisters, oftewel doorzichtige kunststof verpakkingen. Deze zijn vrij stug, maar kunnen bij een val of flinke stoot niet garanderen dat de figurines heel blijven. Omdat de meeste figurines van polyresin worden gemaakt en daardoor minder kwetsbaar zijn, volstaat deze manier van verpakken veelal. Department 56 voert echter zijn figurines uit in porselein en je zal vast hebben gezien dat deze dan ook, net als de huisjes, in een piepschuim doos verpakt zitten. Het uitpakken en weer opbergen in een blisterverpakking gaat meestal niet handig en vergt nogal wat geduld. Dit omdat de blisters (helaas) tegen diefstal vaak op een aantal punten zijn dichtgesmolten of voorzien van een nietje.


Delen:
chevron-left Vorig artikel

Tips deel 1: We gaan beginnen

Volgend artikel chevron-right

1. Een plaats zoeken