1. Een plaats zoeken
Je aanschaf veilig uitgepakt of de verzameling weer van zolder gehaald. Nu wil je natuurlijk meteen beginnen. Kijk eens goed rond in je huiskamer naar geschikte plekjes om je dorpje neer te zetten. Dit kan op een dressoir zijn, een schoorsteenmantel of boekenkast. Je ziet vast plekjes zat om je huisjes te tonen. Toch zijn er een paar dingen waar rekening mee gehouden dient te worden of ze vergen wat aanpassingen.
Al je huisjes zijn verlicht en maken dus gebruik van een stroomvoorziening. Is deze niet aanwezig op de plaats die je voor ogen hebt, is een verlengsnoer een oplossing echter niet als deze onvermijdelijk dwars door de huiskamer loopt. Je zet jouw dorpje waarschijnlijk neer voor een aantal weken en dit zou een hinderlijke situatie kunnen opleveren. Dan is het misschien handiger om een andere plek te kiezen.
Uiteraard wil je genieten van het sfeervolle geheel avonds, kijk daarom uit naar een plekje waar je dan ook uw dorpje goed kan overzien. In de buurt van je zithoek bijvoorbeeld of daar waar je makkelijk bij kunt gaan zitten. Je zult zien dat wanneer je trots jouw items hebt uitgestald, het zeer prettig is om daar bij weg te dromen. In de vensterbank staan de verlichte huisjes ook mooi, niet alleen jij geniet ervan maar ook passanten van je raam zullen even stilstaan om jouw creatie te bewonderen. Dit moet je natuurlijk wel willen. Houd hier echter wel rekening met de gordijnen die je misschien wenst te sluiten en het feit dat niet alle huisjes aan de achterkant even mooi zijn afgewerkt en vaak voorzien zijn van een opening aan de achterkant voor de verlichting. Ook kan deze plaats niet ideaal zijn wanneer je voor langere tijd je dorp laat staan i.v.m. het lappen van de ramen en het stoffig worden van je landschapje.
Een van de belangrijkste redenen om rekening mee te houden is wel het aantal items wat je wilt plaatsen. Twee of drie huisjes op een schoorsteenmantel is leuk, maar bij 5 of meer items is een schoorsteenmantel dus geen optie meer. Misschien kun je dan wel in een vrij hoekje een tafeltje plaatsen of een plank maken. Let er goed op dat dit een stevig geheel is, je huisjes zijn van porselein en dus zeer breekbaar. Het is dan ook raadzaam om geen wankele behangtafel te gebruiken of deze op zijn minst goed te verstevigen. Misschien is het dressoir of de wandkast wel een geschikte plek. De oppervlakte van een dressoir is vaak voldoende om een leuk dorpje te creëren. Het geeft wat ruimte voor een landschapje en de items hoeven niet op elkaar te staan. Met wat planken bovenop het dressoir kun je zelfs deze ruimte nog wat vergroten. Overbodig om te melden, dan wel iets beschermends op je dressoir te leggen, zodat na het afbreken van je dorpje er geen sporen achterblijven.
Ga je geen landschap bouwen, maar gewoon de items uitstallen, kan je natuurlijk alle kanten op. Op de salontafel, onder in de tv kast en zelfs op de koelkast kan je jouw huisjes laten schemeren. Department 56 heeft hiervoor zelfs de DAL verlichting ontworpen, deze “display anywhere lightning” huisjes kunnen door middel van een batterij, dus snoerloos, overal worden geplaatst met wel tot 150 uur verlichting. In een mandje of zelfs onder een glazen stolp.
De meest traditionele plek om je dorp te plaatsen is natuurlijk wel onder de kerstboom, of met wat ronde planken zelfs IN de kerstboom (!) Als laatste zou het goed zijn om er rekening mee te houden indien je kinderen of huisdieren hebt, om een plekje te zoeken waarbij het, eenmaal opgezet dan ook veilig blijft staan.