Lemax en Luville tot 20% korting! 

tips deel 2: zelf bomen maken

Bomen en struiken brengen veel sfeer in een dorp. Het maakt je landschapje  natuurlijker en meer aangekleed. In de winkel zijn bomen in allerlei soorten en maten te koop, met verlichting en zonder, kerstbomen en loofbomen (meestal kaal voor de winterdorpjes). Zelf bomen maken is natuurlijk veel leuker. 


 
De basis van elke boom is een stam met takken. De stam moet al de vorm van een boom hebben en stevig genoeg zijn. Takken uit de tuin zijn hier bij uitstek geschikt voor is. Een takje is echter nog geen boom. Je kunt bomen o.a. maken van:  


1. Bomen van takken

Kijk eens in de tuin rond. Naar de struiken, voor het snoeien, misschien zijn er wel takken aan een struik die meerdere uitlopers hebben. Of onder aan een dode struik naar de vorm van de wortels (?). Er is vast wel materiaal wat is te gebruiken met de vorm van een miniboom.

 


Als je van deze “mini” boompjes de bovenkant inspuit met lijm kun je er met bladermateriaal een echte boom van maken. Dit strooimateriaal kun je los kopen in een speelgoed/modeltreinen winkel of in de kersttijd bij de tuincentra, maar je kan ook je eigen strooisel maken. Bijvoorbeeld door zogenaamde groene oase uit de plantenwinkel te verpulveren, geverfd zaagsel of ander materiaal waarvan je zelf denkt dat het lijkt! Houd de natte boom in je ene hand en strooi met de andere hand de vlokken over de boom, terwijl je hem langzaam ronddraait. Schudt de bedekte boom heel lichtjes uit en fixeer hem daarna gelijk met haarlak. Eventueel kun je in plaats van haarlak ook spuitlijm gebruiken. 


2. Bomen van ijzerdraad en sisaltouw

Daarbij heb je nodig: een hand- of accuboormachine met een haak in de boorkop, een bankschroef, kniptang en een (hobby)schaar. Neem een stuk koper/ ijzerdraad van ca. 30cm en ca. 0,7mm dik en vouw het dubbel. Draai de twee uiteinden een keer in elkaar. Klem dit uiteinde in de bankschroef. Je neemt grof touw (vlas, hennep, sisal), in stukken geknipt van ca. 6cm. 

 

Pluis dit afgeknipt stuk touw van ca. 6cm uit, zodanig dat de afzonderlijke vezels vrij liggen en niet meer in elkaar gewikkeld zijn. Er zijn één à twee stukken uitgeplozen touw per boom nodig.  Verdeel de stukken uitgeplozen touw gelijkmatig, tussen de opstaande lus van koperdraad. Trek vervolgens het koperdraad strak met de boormachine met haak. Het uitgeplozen touw blijft nu klemmen tussen het koperdraadje.  

 


Houdt het koperdraad gespannen en laat de boormachine draaien. Het uitgeplozen touw zal zich keurig verdelen als de takken van een boom. Ga door tot het koperdraadje afbreekt.
Knip nu de vezels af zodanig dat een mooie conische boomvorm ontstaat. Doop nu de ‘boom’ geheel onder in de dunne (hout) lijm. Laat de boom uitdruipen en ‘centrifugeer’ de boom tussen duim en wijsvinger, of spuit de boom goed in met spuitlijm. Neem een handje groen strooigoed (geverfd zaagsel, verkruimeld oase, enz.) en strooi het over de boom. Doe dit enkele malen tot de boom niets meer opneemt.


3. Meerkabelig elektradraad

In de electro en op de bouw gebruiken ze soms meerkabelig elektradraad. Dat is een kabel met meerdere draden bij elkaar gebonden en ideaal om als boom met taken uit elkaar te pluizen.. Neem een stuk van ongeveer 12 cm. Begin met het vrijmaken van de kabel, het zogenaamde strippen.  Als de kabel voor een groot gedeelte gestript is tot ongeveer 3 á 4 cm kun je al wat van de losse draden gaan uitvouwen tot taken. Neem hiervoor steeds meerdere draden die je iets hoger ook weer uitvouwt tot kleinere takjes. 

 

Later knip je de delen van je boom in model en “strip” je een klein gedeelte van de onderkant als wortels. Sls je de stam nou niet geheel stript, kun je daar met een mesje een houtnerf in aanbrengen. Spuit het geheel in de gewenste kleur en bestrooi eventueel zoals eerder vermeld om een bladerdak te verkrijgen.


4. Kunststof en droogbloemen

Kunstplantjes of delen daarvan samenbinden en de takken omwikkelen met tape kan ook een hele mooie manier zijn, zeker om wat meer zomerse bomen te maken, alsof ze in bloei staan voor in een voorjaarsdorp. Neem een aantal takjes en wikkel deze vanaf onder bij elkaar met bijvoorbeeld bruin bloembinders tape of afplak tape (crêpe) wat later gekleurd kan worden. Gebruik je fantasie om de takken een mooie vorm te geven. Wees niet bang om eens een wat grotere boom te maken, in het echt komen de meeste bomen ook ver boven de huizen uit. In bepaalde actie winkels zijn vaak bollen met kunststof takjes heel goedkoop te verkrijgen.


5. Knotwilg van houten prikjes

De Knotwilg, echt een boom uit ons typisch Hollandse landschap. En nou er steeds meer Nederlandse tafereeltjes gemaakt worden mag deze natuurlijk niet ontbreken. 

 

Een simpele manier om er snel een paar te maken.. Neem als eerste de houten plantenstokjes voor een stevige basis-stam. Maak onder en boven aan het eerste stokje van ongeveer 8 á 10 cm, een puntje met een mes of puntenslijper. Plak met houtlijm een paar kortere stokjes rondom dit basis-stokje. Maak daarna een bolletje van piepschuim door stukjes van een blokje af te breken.

 

Wikkel vervolgens wat schilderstape rondom de ruwe stam en prik het piepschuim bolletje met wat houtlijm op de bovenkant vast. Tape de boomstam daarna in met Flora tape (Bruin, uit de bloemenwinkel) en steek een aantal houten prikkers in het bolletje. Kleur de bol en prikkers ook bruin met acrylverf en terwijl deze droogt, kunt u alvast aan de volgende beginnen. Een rijtje van deze wilgen langs een dijkje zal zeker leuk staan!


6. Een heg

Neem een stuk schuimrubber of bijvoorbeeld een oud schuursponsje. Snijd dit in stroken van gewenste hoogte. Smeer of spuit in met lijm of groene acrylverf en bestrooi het geheel zolang het nat is met strooigroen van MyVillage. Een simpele manier om zo een formele tuin aan te leggen.


Delen:
chevron-left Vorig artikel

Tips deel 1: We gaan beginnen

Volgend artikel chevron-right

tips deel 2: 3. bestraten