4. Minder plat bouwen
Een hoogte verschil maakt een kerstdorp altijd meer sprekend. Bijvoorbeeld een skiheuvel of een verhoging waardoor huisjes op de achtergrond beter zichtbaar zijn. Maar je hoeft niet altijd de hoogte in. Dit kan ook echter een watertje zijn dat dieper ligt dan het geheel. Bijvoorbeeld een gracht, al dan niet bevroren. Zo’n grachtje hoeft niet veel werk te zijn en geeft net dat extra’s aan je dorp. Hiervoor zijn de kant-en-klare straatmatjes die verkrijgbaar zijn zeer bruikbaar.
Neem een gedeelte van je basismateriaal, piepschuim, PU of wat dan ook, en stapel dit op tot een hoogte van ongeveer 7 cm. Plaats zo’n straatmat aan de voorkant met spelden vast zoals op de foto. Neem bij voorkeur zwarte knopspelden, die zie je bijna niet terug. Nu hebben we al een hoogte verschil wat prima in het geheel past! Dit kademuurtje zou je kunnen insmeren met een klein beetje witte latex en na een paar seconden schoonvegen, net zo dat de latex gedeeltelijk in de voegen blijft zitten en hiermee een “koude” indruk wekt en meer contrast/diepte geeft met de stenen. Deze techniek kan je natuurlijk ook toepassen op een stadsmuur e.d. Zo een verdiepte gracht zorgt voor een speelse afwisseling van je anders zo vlakke dorp.
Hoogte verschil maken met een berg/plateau kan je op vele manieren doen zoals in het maken van een basis al is uitgelegd.
Als je enig hoogte verschil hebt in je kerstdorp wil je misschien ook wel een trappetje daar naar toe. Trappetjes zijn eenvoudig zelf te maken. Hieronder geven we een paar voorbeelden. Een trappetje uitsnijden uit je piepschuim platen bijvoorbeeld is vrij eenvoudig, als je het even door hebt.