Lemax en Luville tot 20% korting! 

Tips deel 3: 7. In de spotlights zetten

Uitlichten; uitlichten werkw. Afbreekpatroon: ‘uit – lich – ten. Verbuigingen: lichtte uit (verl.tijd) Verbuigingen: uitgelicht (volt.deelw.) extra aandacht geven, in de schijnwerpers zetten Voorbeeld: `Ik wil één punt even uitlichten… Correct gespeld: ‘uitlichten‘ komt voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie.

 

's Avonds als het schemerig wordt, lijkt je dorp wel steeds mooier te worden. Langzaam aan worden de lichtjes belangrijker dan de afwerking of de items die er in staan. Sprookjesachtig lijkt het Kerstdorp er wel bij te staan met alle verschillende kleuren lichtjes. Helaas vallen de mooie onverlichte tafelstukken opeens niet meer op. Die twee houthakkers in het bos. Dat mooie poortje met die leuke hekjes. Niet meer te zien. De Ski helling waaraan u zo lang heeft gewerkt… donker, jammer toch.

 

Uitlichten met spotjes is dan de manier om de aandacht te trekken. Ga dat item of hoekje en de objecten eromheen uitlichten. Een prachtig uitgelicht item is een absolute eyecatcher en kan resulteren in een nog mooier sprookjesachtig tafereel.

 

Als we een object mooi uitlichten, draait het om het onderwerp en niet om de lamp, dus moeten we onze spotjes wel enigszins zorgvuldig uitkiezen. Mag deze opvallen of juist niet? En voor welke kleur kiezen we?


Direct licht

Direct licht komt van één punt, zoals een spotje. Deze kleine lichtbronnen schijnen direct op je onderwerp die hierdoor mooi in de schijnwerpers komt te staan, maar hierdoor krijg je ook harde donkere schaduwen. Dit kan een gewenst effect zijn. Bijvoorbeeld in een spooky Halloween tafereel geeft dit iets spookachtigs. Maar het kan ook heel storend zijn op een muur die je helemaal niet wil accentueren.


 “Ook als we mooie foto’s willen maken van ons dorp is licht belangrijk, het woord fotografie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk  ‘schrijven met licht’.”


Tegen licht

Licht achter het onderwerp, dus tegenlicht, kun je afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken ook maken. Door bijvoorbeeld een spotje achter je item te plaatsen. De silhouetten en/of oplichtende randen die je door het tegenlicht van de spotjes krijgt kunnen ook een extra waarde aan je sfeer van je verlichte dorp toevoegen.


Kleur

“De kleur van een oppervlak wordt bepaald door het deel van het licht dat door dat oppervlak wordt weerkaatst.” 

 

Alle merken leveren spotjes. In zowel warm als helder wit is ruime keuze. Maar ook in kleur is er voldoende te vinden. Warm of helder wit is een redelijk persoonlijke keuze. De één houdt helemaal niet van een felle lamp, terwijl de ander een voetbalveldje graag goed uitlicht. Qua kleur zijn er wel wat richtlijnen, hoewel ook iedereen hierin natuurlijk vrij is. Zo staan blauwe spotjes heel erg goed op een sneeuwhelling, maar groen weer totaal niet. Hetzelfde andersom voor een bos. Rode spotjes geven een warme uitstraling, maar kunnen op een huis een effect geven alsof er brand is. (of er spelen zich andere warme taferelen af).
 

Maak gebruik van de spotjes en andere extra verlichten accessoires om ook 's avonds bepaalde items te laten zien. Anders heeft u donkere plekken die de aandacht trekken i.p.v. de verlichten huisjes. Wilt u de spotjes zelf niet zien plaats deze dan net achter een item of dek de bovenkant af met een stukje rendiermos. Schuif en speel een beetje met opstellen, kijk 's avonds nog even of ze goed staan en richt ze anders dan nog even na.

Delen:
chevron-left Vorig artikel

Tips deel 1: We gaan beginnen

Volgend artikel chevron-right

Tips deel 4 : 7. kleine reparaties en aanpassingen