Lemax en Luville tot 20% korting!

tips deel 2: 3. bestraten

Tussen de huizen is het een idee om straatjes aan te leggen, brede straten, kleine steegjes en hier en daar een pleintje maken het geheel levendig. De straatjes verbinden het dorp als één geheel.


Graveren/Krassen

Welk materiaal je ook gekozen hebt voor de basis, alle ondergronden zijn geschikt om straten en pleintjes aan toe te voegen. Soms met extra materiaal, maar bij piepschuim bijvoorbeeld kun je de stenen straatjes direct in het basismateriaal maken. Dit is mogelijk door met een heet voorwerp, soldeerpistool of een hot-wire een straatmotief te tekenen in het oppervlakte zoals te zien is op de foto hiernaast.

 

Gewoon rustig aan steentjes graveren. Sommige mensen gebruiken hiervoor ook z.g.n. blauwe plaatjes die verkrijgbaar zijn bij de betere hobby zaak voor maquette bouw of ondervloer platen voor laminaat. Probeer gewoon een stukje. Neem als een voorbeeld een foto van een willekeurig straatmotief.

 

Wanneer het motief klaar is kunnen we het geheel verven in de kleur die uiteindelijk alleen in de voegen zichtbaar moet zijn. Daarna kunnen de straatstenen gekleurd worden met een lakroller, zodat de voegen niet weer meekleuren. Een beetje zand of strooisneeuw in de voegen vegen geeft een “echt” resultaat.


Kant en klare straatmatjes en puzzelstukken

Minder arbeidsintensief zijn natuurlijk de kant-en-klare straatmatjes die bij de huisjes verkrijgbaar zijn. Deze zijn met rechte steentjes of als oude koppelstenen verkrijgbaar. Omdat deze opgerold worden verkocht kan het lastig zijn om deze mooi in je dorpje te verwerken. Een beetje warmte kan dit verhelpen, leg je rolletje een paar minuten op de kachel en duw hem daarna plat op z’n plaats. Vastzetten met zwarte knopspeldjes kan ook een uitkomst zijn wanneer deze in de ondergrond gedrukt kunnen worden. Op een houten ondergrond kun je ze vast zetten met een tacker of dubbelzijdig tape.

 

Tevens hebben Lemax, Luville, Dickensville en Department56 artikelen in hun assortiment welk als een soort puzzelstukken in elkaar passen en zo oneindig door gekoppeld kunnen worden. Gemaakt van kunststof of polyresin, met en zonder sneeuw, recht of in een bocht. Kant en klaar in kleur! Voor het speelse dorp is er zelfs een uitvoering van snoeppaadjes.


Knippen en plakken

Een andere leuke manier kan zijn om zelf steentjes te maken en deze als een echte stratenmaker te “straten”. Dit kunnen mozaïektegeltjes zijn, stukjes karton, eierdozen, kurk of wat dan ook, als het maar op straatsteentjes lijkt. Plak deze speels of in wildverband (begin één keer een rij met een hele, en de andere keer met een halve). Geef ze een steen kleur en klaar! In de tipstrip (onderaan) zie je een voorbeeld met eierdozen in stukjes gekipt.. als je bijvoorbeeld eerst alles grijs schildert en daarna alleen de stenen met een lakroller donker rood of bruin is het net of er een grijze voeg tussen de stenen zit.


Uitprinten

Geen zin of geen tijd om te knutselen, maar toch een leuk straatje in het dorp aanleggen kan natuurlijk ook door middel van een papiertje neer te leggen met daarop een steenmotief. Dit kun je in alle vormen knippen en oneindig herhalen. Hier volgen alvast wat voorbeelden, klik op Straatjes, Stenen en Plavuizen en print deze uit, zo vaak als nodig. Om de houdbaarheid van de printjes te verlengen, is lamineren een optie. My Village heeft ook een onderplaat in de collectie. Daar zijn wat straatjes, maar ook een meertje op afgedrukt.


Strooien

Verder zijn losse strooimaterialen zoals bijvoorbeeld grind, natuurlijk geschikt om een paadje te maken. Maar ook gedroogde koffieprut (= aarde) of gekleurd zand. Alle tuincentra verkopen kleine potjes decoratie grind. Voor grotere dorpen is een zak aquarium grind voordeliger. 


Vinyl 

Of kijk eens om je heen in een tapijtzaak of bouwmarkt. O.a. Hornbach heeft dit vinyl in hun assortiment. Lijkt op de steentjes die onder de oude luville poppetjes zitten. Het glimt een beetje, maar dat kan je licht opschuren, of zo laten en wat sneeuw erover. Vaak per strekkende meter te koop in 2 of 4 meter breed, maar misschien mag je ook een strook van 10cm afnemen.


Sjabloom of stempels

In de poppenhuis wereld kunnen ze het al een tijdje, sjablonen voor baksteentjes. Met een pigment poeder (moulding) gemengd met water maak je een pasta welk je op een ondergrond smeert door een sjabloon heen. Bij het poppenhuis bijvoorbeeld om een baksteen motief aan de buitenkant van het poppenhuis aan te brengen. Deze sjablonen zijn er in diverse motieven en sommige zijn geschikt als straatsteentjes. Misschien niet de makkelijkste manier en ook niet de goedkoopste manier, wel erg leuk om te doen als je er tijd voor uit trekt!

Als je liever met klei werkt kan je ook zelf een sjabloon / stempel maken en zo een patroon in de klei stempelen. Een vormpje kan je maken van een lego steentje of een penseel waar je de haren uit haalt. Luchtdrogende klei koop je gewoon bij een Action. Rol het zo vlak mogelijk uit en druk het steenmotief er in voor dat het uithard. Schilderen kun je doen zoals het boven beschreven staat zodra het droog is. Als je weet welke figuurtjes er komen te staan, kun je die ook in de zachte klei drukken zodat het voorgevormd is. Niet laten staan zolang het droogt natuurlijk.

Als je liever met klei werkt kan je ook zelf een sjabloon / stempel maken en zo een patroon in de klei stempelen. Een vormpje kan je maken van een lego steentje of een penseel waar je de haren uit haalt. Luchtdrogende klei koop je gewoon bij een Action. Rol het zo vlak mogelijk uit en druk het steenmotief er in voor dat het uithard. Schilderen kun je doen zoals het boven beschreven staat zodra het droog is. Als je weet welke figuurtjes er komen te staan, kun je die ook in de zachte klei drukken zodat het voorgevormd is. Niet laten staan zolang het droogt natuurlijk.


Autowegen

 Steeds vaker zie je auto’s in kerstdorpen verschijnen. Het mag allemaal wat moderner en daarom zijn er ook wegen te koop. Wil je een autoweg zelf maken is het voldoende om met zwarte verf een baan te schilderen. Met een wit penseeltje of krijtje maak je er belijning op en natuurlijk een zebrapad. Koop je het liever dan heeft Department 56 een rolletje “high way” of Village-Streets. Helaas is Department 56 moeilijk tot niet verkrijgbaar in Europa. In de betere speelgoed handel is wel een leuk alternatief hiervoor, way2play. Een echte Nederlandse uitvinding. De autobaan bestaat uit allemaal puzzelstukken van rubber die in elkaar passen. Daar kun je je eigen baan mee maken. Setjes tot 12 stuks, bochten en kruising incl.

Delen:
chevron-left Vorig artikel

Tips deel 1: We gaan beginnen

Volgend artikel chevron-right

3. De basis (Bergen & Landschap)