Lemax en Luville tot 20% korting! 

8. Handig gereedschap

Bij het opzetten / bouwen van je kerstdorp heb je soms naast je creativiteit ook gewoon wat handig gereedschap nodig. Hieronder lichten we een paar producten toe die wel eens van pas zouden kunnen komen. De meeste artikelen zijn gewoon verkrijgbaar in de bouwmarkt, hobby zaak of een prijsstunter zoals de action.


Het lijmpistool

Het lijmpistool is een van onze favorieten tools voor het kerstdorp. Eigenlijk alle soorten materiaal kun je hiermee lijmen, ook verschillende materialen op elkaar. Het  lijmpistool lijmt vele poreuze en niet poreuze materialen. Een lijmpistool werkt makkelijk en snel. Zorg wel dat je de delen die je wil lijmen binnen 15 á 20 seconden op elkaar drukt. Na slechts één minuut zit het muurvast. Bekijk de gebruiksaanwijzing voor informatie over het veilig gebruiken van je lijmpistool. De lijm die eruit komt, is namelijk erg heet, in de gebruiksaanwijzing zou ook precies vermeld moeten staan welke maat of soort lijmpatronen je nodig hebt. Deze patronen koop je los van je lijmpistool en gaan achterin het pistool. Er zijn diverse soorten lijm patronen te koop in de maten 7 mm en 11 mm. De kwaliteit van deze lijmpatronen kunnen variëren. Het pistool gaat op stroom en voor in de punt zit een verwarmingselement welk er voor zorgt dat de lijm smelt en er uit vloeit. Geef het lijmpistool even de tijd om de lijm zacht te maken. Wanneer de lijm genoeg verwarmd is zal de lijm uit de spuitmond lopen wanneer je de knop indrukt. 

 

Sommige lijmpistolen hebben een schakelaar om het pistool aan en uit te zetten, zorg dan dat je die inschakelt zodat het pistool de lijm op begint te warmen. Bij een lijmpistool zonder schakelaar begint de lijm direct op te warmen wanneer je de stekker in het stopcontact steekt. Sommige lijmpistolen zijn snoerloos, zodat je meer vrijheid hebt om te kiezen waar en hoe je aan het werk gaat. Deze zal je wel steeds terug moeten zetten in zijn basisstation om warm te houden.

 

Met een lijmpistool zet je bijvoorbeeld je lantaarnpaaltjes, bomen en figuurtjes vast op je basis. Soms is het zelfs mogelijk om deze later weer te verwijderen, kijk echter wel uit voor snoertjes. Ook kun je piepschuim platen met kleine dotjes lijm op elkaar vast maken, denk er wel om dat de hete lijm de neiging heeft in het piepschuim te smelten. Sommige onderdelen die van je items afbreken kun je er ook mee vastlijmen, zoals het haantje op het dak, arm van het poppetje of een breuk in je huisje. Maar ook kleine spijkers of punaises onder je lantaarntjes zodat je ze zo in het piepschuim kunt prikken.


De piepschuimsnijder

De piepschuimsnijder, of hot-wire cutter, is eigenlijk onmisbaar voor de bouwer van een piepschuim (Isimo in België) basis. Je zal door hebben, wanneer je met een normaal mes aan de gang gaat om je piepschuim vorm te geven, je hele huis vol ligt met die irritante bolletjes schuim. Ze zijn na het snijden nog statisch ook en zitten werkelijk overal… tot ver na de kerst. Met een piepschuim snijder kun je eenvoudig piepschuim snijden zonder rommel. De snijdraad wordt namelijk warm, waardoor je een mooie gladde snede krijgt.

 

Een hot-wire of piepschuim snijder is het hulpmiddel om polystyreen schuim, zoals piepschuim officieel heet en vergelijkbare materialen te snijden. Het apparaat bestaat uit een dunne, strakke metalen draad, vaak gemaakt van koper of roestvrij staal, of een dikkere draad voorgevormd in een gewenste vorm, die wordt verwarmd via elektrische weerstand tot ongeveer 200 °C. Terwijl de draad door het te snijden materiaal wordt gevoerd, verdampt de hitte van de draad het materiaal vlak voor het contact. Als een mes door boter snijd je zo je gewenste vorm. Strak voor een trappetje of ruig voor een bergwand.

 

Er zijn verschillende hete draad snijders verkrijgbaar, afhankelijk van je wensen. Er zijn uitvoeringen met een dunne draad die lijken op een figuurzaag, varianten met een stevig blad als een mes (hot knife) en een soort zaagtafels voor groter werk. Hieronder zie je de afbeeldingen.

 

De eerste twee zijn betaalbaar verkrijgbaar bij de betere hobbezakken en online. Het zaagtafel model is wat meer gespecialiseerd en zeker een stuk duurder. Let op, de dunne draadmodellen zijn niet geschikt voor heel dik materiaal. Laat de hete draad zijn werk doen en probeer niet te zagen. De draad kan dan breken.



Er zijn manieren om zelf een piepschuim snijder te maken, van een (oude) soldeerbout, zo één waar je twee koppen op het eind hebt ( zie plaatje ). Door een geschikt draad te spannen in de dubbele kop en daar de hitte door heen te laten lopen kun je beperkt je eigen vorm geven aan het snijvlak. Omdat een soldeerbout gauw de neiging heeft steeds warmer te worden dien je een dimmer in de stroomtoevoer toe te passen waarmee je het wattage kunt regelen.

 

Let op! PU ( dak isolatieplaat ) mag onder geen beding met hitte of verbranding bewerkt worden.. hierbij komen namelijk blauwzuurgassen en koolmonixiden vrij! zeer schadelijk! dus de hot-wire of soldeerbout alleen op piepschuim (styropor, tempex, isimo) gebruiken. Overigens kan dit ook stinken en doe je het het beste bij een open raam.


Een kitspuit

Een Kitspuit of spuitpistool is een houder waarin grotere kokers lijm en kit geplaatst kunnen worden. Bijvoorbeeld een koker transparante siliconenkit. Deze kit is uitermate geschikt om een watervalletje mee te maken. Natuurlijk is deze kit verkrijgbaar in tubes maar de kokers bieden meer inhoud tegen een lagere prijs. Een pistool voor deze kokers zijn bij prijsstunters slechts een paar euro.

 

Verwijder de spuitmond van de koker en snijd het kopje van de koker met een stanleymes. Schroef daarna de spuitmond terug op de koker. Snijd de spuitmond scheef af. De breedte van de opening moet ongeveer gelijk zijn aan wat je wil aanbrengen, een klein dotje of brede kit streep. Achter het handvat zit een veer ontspanner, als je deze indrukt, kun je de stang geheel naar achter trekken.

 

Plaats de koker in het pistool en knijp in het handvat van het kitpistool tot dat de stang weer naar voren is. De spuitmond zal zich nu eerst vullen met kit. Zet de spuitmond aan het begin van de te kitten oppervlakte. Knijp weer in de handgreep van het pistool en begin met kitten. Druk op de veer ontspanner achter op het kitpistool en de kit stopt direct. Doet u dit niet dan loopt er overbodige kit uit het pistool. Met een beetje handigheid maak je in een simpele beweging met een kitspuit zo een mooie waterpartij.

Een tacker

Een tacker is een soort nietmachine waarbij het nietje in het materiaal geschoten wordt. Het nietje of de kram wordt dan niet omgebogen zoals bij nietjes voor papier. Een handtacker is een nietmachine waar je handmatig mee kunt nieten op handkracht en een elektrische tacker is een nietmachine die op elektriciteit werkt. De handtacker heeft als voordeel dat je zonder stroom werkt, maar het nadeel is dat je wat meer kracht moet zetten dan bij de elektrische tacker.

 

Erg waarschijnlijk dat je een tacker nodig hebt bij je kerstdorp opbouw is het niet. Terwijl de professionals, denk aan display bouwers in tuincentra er niet buiten kunnen. Daar moet alles snel en zeer goed vastzitten voor de losse handjes. De tackers zijn zeer geschikt om plaatmos op een houten basis vast te zetten. Straat- en oceaanmatjes zitten ook snel vast en vlak met nietjes. Met een handig hulpstuk is het zelfs mogelijk om snoertjes plat over de bodem vast te tacken. Dit hulpstukje zorgt er voor dat het nietje niet geheel in de plaat komt en zo het snoertje doorsnijd.

 

Handmatige en elektrische nietpistolen hebben een knopje om het magazijn mee te openen. Deze is vaak aan de achterkant van het nietpistool te vinden. Knijp het knopje in tot het sleufje zich opent, of totdat het ietwat naar beneden zakt. De plaats waar de nietjes in horen te zitten wordt nu zichtbaar. Zorg ervoor dat je de tacker op zijn kop houdt om de nietjes gemakkelijk in te brengen. Doe je nietjes ook ondersteboven in de opening.

 

Zorg ervoor dat de nietjes de juiste grootte hebben. Als ze te groot of te klein zijn kunnen ze het tacker verstoppen. Let op het juiste type voor je tacker voordat je nietjes gaat kopen. Schuif de handel weer dicht en je bent klaar voor gebruik. Schiet alleen als je tacker tegen je materiaal aan zit en nooit zomaar in de lucht.

 

In het dorp hieronder zie je dat het opgebouwd is met een laken, welk geheel “getackt” is.


Een grijper

Grijper, ook wel bekend onder de naam grijpstok of helpende hand. Een grijper is een handig hulpmiddel als voorwerpen buiten uw bereik liggen. Met een grijper kunt u voorwerpen van de grond of uit een hoge kast pakken. Maar ook een voorwerp achterin het wat grotere kerstdorp dus.

 

Het vergt slechts weinig kracht om een voorwerp op te pakken, een grijper heeft namelijk een handgreep of zogenaamde pistoolgreep, door deze licht in te knijpen gaat de grijper dicht en klemt deze zich vast rond het voorwerp. Grijpers zijn over het algemeen alleen geschikt voor het pakken van lichtgewicht voorwerpen zoals een figuurtje of boompje wat omgevallen is. We raden het af om er een breekbaar huisje mee te willen verplaatsen.


WD40

WD40, eigenlijk geen stuk gereedschap, maar wel handig voor het kerstdorp. Het is een universeel middel. WD-40® Multi-Use Product beschermt metaal tegen roest en corrosie, penetreert vastzittende onderdelen, verdringt vocht en smeert bijna alles. Het verwijdert zelfs vet, vuil en nog veel meer van de meeste oppervlakken. Krakende en piepende animatie items kunnen met een klein spuitje WD40 al weer opknappen.

 

Het verwijdert echter geen kunstsneeuw als dit tussen je item/tandwieltjes is gekomen. Daarnaast biedt WD-40 ontelbare toepassingsmogelijkheden op de meest verschillende gebieden. Makkelijk in gebruik dankzij de handig geïntegreerde sproeikop. Het is niet hetzelfde als siliconenspray, WD-40 is een multispray en siliconenspray is een beschermingsspray. Om je schaats poppetjes soepeler te laten glijden over de baan gebruik je het beter niet omdat het juist droger maakt, neem daarvoor baby poeder i.p.v. vettigheid. In de schaatsbaan bij het mechanisme kan het weer wel. Doseer voorzichtig en gebruik niet te veel.

 

1953, Norm Larsen, oprichter van de Chemical Rocket Company te San Diego, Californië, ontwikkelt de spray om corrosie tegen te gaan. Pas later werd het voor vele andere toepassingen gebruikt. Veertig pogingen had Larsen echter nodig voor hij de perfecte waterverdrijvende formule gevonden had. Vandaar de naam WD40: Water Displacement – 40th Attempt.


De Dremel

Dremel (of multitool). De bekendste multitool is die van het merk Dremel. Ze bestaan vaak uit een handzame unit die beschikt over een toeren regelaar en verder een spankop waar verschillende opzet stukken in kunnen worden geplaatst voor kleine werkjes zoals graveren, schuren, boren, polijsten en slijpen. Met je multitool en het juiste slijpschijfje kan je de voetstukjes van de figurines weg slijpen. (zie dit onderwerp) Dremel is een van oorsprong Amerikaans producent van elektrisch gereedschap, accessoires en toebehoren in de markt van de doe-het-zelvers.

 

Naast een producent is Dremel ook een merknaam van dat soort gereedschap. Het eerste product dat Dremel in productie nam, was een messenslijper voor elektrische scheerapparaten. Na het bescheiden succes van dit apparaat ontwikkelde Dremel in 1932 een van de eerste elektrische multitools, waarmee het bedrijf zich definitief vestigde op de markt van de klusser.

 

Draag altijd oogbescherming als je met roterend gereedschap aan het werk gaat. Het is misschien een klein apparaatje, maar vooral bij de slijpschijf in combinatie met het juiste materiaal kunnen de vonken er vanaf vliegen. Een Dremel kan snelheden tot 37.000 rpm halen en veel mensen hebben dan ook de neiging hem op een zo hoog mogelijke stand te zetten, maar let op. dat is niet altijd de juiste stand, laat het gereedschap zijn werk doen en slijp of graveer rustig zonder al te veel kracht te zetten.

Delen:
chevron-left Vorig artikel

Tips deel 1: We gaan beginnen

Volgend artikel chevron-right

8. Handy Tools