Lemax en Luville tot 20% korting!

Landschap bouwen met PU-Platen

PU-platen

 

voluit Polyurethaan, schuimplaten gebruikt men in de bouw voor (dak) isolatie. Deze platen zijn in tegenstelling tot piepschuim niet opgebouwd uit samengeperste balletjes, maar vormen een compact geheel.

  

Dit materiaal is eenvoudig fijn te snijden, te breken en is ook eenvoudig te schuren, maar mag nooit bewerkt worden met een “hot wire” of op een andere manier verhit/verbrand worden! Hoewel het materiaal op zich redelijk onschadelijk is, komen er bij verhitting schadelijke gassen vrij. PUR-schuim kan overgevoeligheidsreacties veroorzaken, zoals astma. Bij verbranding kunnen zeer giftige stoffen ontstaan: blauwzuur en koolmonoxide. Pu platen kan je op elkaar vastzetten zoals bij piepschuim beschreven staat met saté prikkers door deze schuin tegen elkaar in te steken.

Neem voldoende prikkers zodat de platen goed op elkaar vast zitten met zo weinig mogelijk kieren. De harde blauwe variant PIR is niet geschikt om lekker mee te werken, PU herken je aan zijn licht gele kleur en tussen duim en wijsvinger kun je het verpulveren. Bewerken kan je doen door het ruw wegsnijden met een mes of wegbreken met je handen.  Let er op dat je niet te keurig afsteekt, het moet op een natuurlijke berg gaan lijken, vaak geeft de structuur van PU al een mooi rots effect bij afbreken. Trappetjes en grotten kun je bij PU fijn uitsnijden met een scherp mes zonder kartels, en al lijkt het nog niet op een landschap, de basis is gelegd.

 

De naden tussen de platen zorgen ervoor dat je later krijgt te zien dat het is opgebouwd uit platen. Om dat eventueel te voorkomen smeren we die dicht met een opvulmiddel, of een kit zoals overschilderbaar acrylaatkit.

 

Als we tevreden zijn over de vorm zetten we het hele landschap in de witte verf waar je de muur en plafonds mee doet (latex). Zo krijgen we een goede ondergrond om details te gaan schilderen (spuiten). Als dit is aangedroogd gaan we met spuitverf het “natuurlijk steen” effect aanbrengen.

 

Eerst spuiten we zoveel mogelijk met matte grijze verf (bijvoorbeeld goedkope primer) alle zichtkanten in. Bovenop hoeft niet als dat sneeuw toppen worden, zonde van je verf! Spuit niet te dicht op het object want dan krijg je dikke “lopers” maar nevel een beetje… ongeveer 10 cm afstand. Daarna losjes wat donkere verf er overheen nevelen, zwart of donkergrijs. Beetje schuin omhoog spuiten voor schaduweffect.. 


Je kan natuurlijk ook met diversen kleuren bruin en rood je rotsen kleuren, net wat voor landschap je voor ogen hebt. Gebruik spuitverf alleen in een goed geventileerde ruimte!
Mocht je het geheel nog wat te strak vinden, kan je met een spuitbus PUR-schuim een wat “wilder” en ronder uiterlijk aan je display geven. Dit materiaal is na ongeveer 12 uur drogen ook weer te snijden en overschilderbaar.


Meer Foto’s vind je hier en waar koop ik PU platen?

Delen:
chevron-left Vorig artikel

Tips deel 1: We gaan beginnen

Volgend artikel chevron-right

Sportvelden