Lemax en Luville tot 20% korting! 

Jack Daniel's Village

Jack Daniel’s is misschien wel een van ’s werelds bekendste whiskymerken. De typerende flessen maken regelmatig hun opwachting in films, series of Biker en muziekcultuur.

 

Toen Jasper Newton ‘Jack’ Daniel werd geboren in 1850, kon niemand nog vermoeden dat zijn naam en Whisky 166 jaar later synoniem zou staan voor een nieuwe “village” lijn binnen de Department 56 miniatuurdorpen.

 

Jack werd geboren in een gezin met dertien kinderen als zoon van Calaway Daniel en was de jongste van moeders, Lucinda Cook Daniel, tien kinderen. Toen zijn moeder kwam te overlijden hertrouwde zijn vader, een uiterst druk baasje, waarna er nog meerdere halfbroers en zussen ter wereld kwamen. Een vruchtbaar geslacht dus. Jacks roots lagen in Engeland, Ierland, Wales en Schotland, zijn grootouders waren emigranten die hun geluk in de Verenigde Staten besloten te zoeken. Toen Jacks vader sneuvelde in de Amerikaanse Burgeroorlog, besloot Jack van huis weg te lopen.

  

Jacks verhaal krijgt een positievere wending wanneer een lokale priester en ‘moonshine’ (illegale zelf gefabriceerde drank) distilleerder, met de naam Dan Call hem onder zijn hoede nam. Call nam hem in huis en leerde de jonge Jack de fijne kneepjes van het distilleren en dit leidde in 1875 tot de start van een, officieel geregistreerde, distilleerderij. Toen Call een korte tijd later, in verband met religieuze redenen, besloot te stoppen, werd Jack Daniel’s de volledige eigenaar. Hij stond er alleen voor.

 

De distilleerderij kocht vervolgens de grond en faciliteiten waar de huidige distilleerderij nog altijd te vinden is. Rond 1880 begon zijn ondernemerschap al vruchten af te werpen. Hij bezat toen al een van de grootste distilleerderijen in de regio. De populariteit van zijn whisky’s nam alleen nog maar toe toen hij in 1904 op de wereldexpositie in St. Louis een gouden medaille won in de categorie beste whisky’s.

 

Jack trouwde uiteindelijk nooit en kreeg ook geen kinderen. Hij nam echter wel zijn neefjes onder zijn vleugels en betrok hen bij de distilleerderij. Toen hij in 1907, in verband met een slechte gezondheid, besloot het bedrijf over te doen aan twee van zijn neven, was dit het begin van een nieuw en tumultueus hoofdstuk in de geschiedenis van de brouwerij. Jack stierf in 1911 aan bloedvergiftiging. 

 

De neven van Jack Daniel’s leidden het bedrijf vervolgens door de Amerikaanse crisis. Een turbulente tijd waarin goed zaken doen in de drankindustrie vrijwel onmogelijk werd gemaakt door de strenge wetgeving. De Jack Daniel’s distilleerderij sloot dan ook even zijn deuren. Een situatie die zich opnieuw voordeed van 1942 tot 1946 in verband met het verbod op het distilleren van whisky gedurende oorlogstijd. De productie werd dan ook pas in 1947 weer opgepakt, toen goed graan weer voor handen bleek te zijn.

 

Het bedrijf werd in 1956 verkocht aan de Brown-Forman Corporation, waarmee er een einde was gekomen aan een lange periode waarin de betrokkenheid van Jacks familie een essentieel karakteristiek was van de distilleerderij.
 

Vandaag de dag is Jack Daniel’s een van ’s werelds grootste whiskyfabrikanten. Het hoofdkwartier is nog altijd te vinden in Lynchburg, Tennessee in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft een netto jaarlijkse opbrengst van rond de 125.000.000 dollar. De bekendste merknaam is nog altijd de ‘Old No. 7’, een whisky die ook bekend staat onder naam Black Label.

 

Elke eerste vrijdag van de maand, krijgt elk van de 400 personeelsleden een fles Jack mee naar huis. Die wordt gekoesterd, want in Moore County waar de distilleerderij is gevestigd, is de verkoop van alcohol verboden en zijn er verder geen drankwinkels te vinden. Pas sinds 1995 mag het bedrijf, dankzij een speciale wet, op het eigen terrein whiskey verkopen aan toeristen, maar niet op zondag.

 

De distilleerderij is in de Verenigde Staten geregistreerd in het National Register of Historic Places. Jack Daniel’s-whiskey is veelvuldig te zien in films en muziekclips. Het merk heeft een sterke band met de Amerikaanse cultuur en daarom uitstekend geschikt om te worden geëerd door de makers van Department 56. Of dit een kleine verzameling betreft of gaat uitgroeien tot een hele nieuwe serie zal de toekomst moeten uitwijzen.

 
Tot die tijd…. Proost!
 
 
(Jack Daniel’s Village© is verkrijgbaar in de USA vanaf januari 2016)

 

“Natuurlijk is het niet alleen de bekendheid van de Whisky. De oplettende lezer las dat de Brown-Forman Corporation in 1956 het bedrijf overnam. Diezelfde Brown-Forman Corporation was sinds 1983 eigenaar van de Lenox Group. Juist ja. Die Lenox Group die in 2005 Department 56 overnam van Forstman, Little Co. Die op hun beurt weer eigenaar waren sinds 1992. Brown-Forman Corporation heeft Department 56 in 2006 op eigen benen laten staan door Lenox af te stoten. Dit bleek in 2009 helaas niet gunstig voor Department 56 en werd na een faillissement ingelijfd bij Enesco. B.V. Dus ooit waren de huisjes en de Whisky al onder één dak.”