Lemax en Luville tot 20% korting! 

Landschap bouwen met piepschuim

Piepschuim

Oftewel Styropor, EPS of tempex is veelal de meest makkelijkste, goedkoopste en snelste  manier om een (winters) landschap met heuvels en bergen te maken. (in België noemt men het overigens Isomo )

   

Verkrijgbaar in alle bouwmarkten in verschillende diktes. Door een aantal platen op elkaar te stapelen kun je hoogte in het landschap maken en eventueel kunnen we deze platen op elkaar vastmaken. Als we dit met lijm doen dienen we er op te letten dat dit speciale lijm is voor piepschuim of een milde lijmsoort zoals houtlijm.

 

“Als het om een eenvoudig knutsel- of hobbyproject gaat, kun je piepschuim meestal het gemakkelijkst lijmen door een gewone witte (hout) lijm te gebruiken.”



Het piepschuim “smelt” weg bij de meest gangbare lijmsoorten. Er zijn lijmsoorten die speciaal bedoeld zijn om piepschuim mee te lijmen. Deze lijm wordt ook wel “polystyreenlijm” genoemd en is meestal verkrijgbaar bij doe-het-zelfzaken.

 

De opgestapelde platen zetten we daarom het beste onzichtbaar vast met saté prikkers door deze schuin tegen elkaar in te steken. (niet alleen recht naar beneden want dan trek je het ook zo los). Als de hoogte en ruwe vorm is bepaald kan het bewerken beginnen.

 

Om een rotsachtig uiterlijk te krijgen kun je de zijkant van het piepschuim eenvoudig wegbreken of steken met een stevig mes. Een skibaan zou je kunnen schuren.


Piepschuim bergen

Maak mooie bergen, breed van onder en smal van boven en houd rekening met plaats voor huisjes, skiërs en alles wat je straks wil plaatsen. Het zal niemand ontgaan dat piepschuim uit honderden balletjes is opgebouwd en deze korreltjes na het bewerken, langer dan de naalden van de kerstboom, door het huis heen zwerven. (zie filmpje onderaan)

 

Speciaal voor piepschuim is er daarom een “hot wire foam cutter“ oftewel een hete draad snijder, die door middel van hitte door het piepschuim snijdt als een mes door boter. Het grootste voordeel van dit apparaat is dat er geen korreltjes gaan zwerven en je creëert een gladder oppervlak. Enige voorzichtigheid is geboden, de draad wordt erg heet en smeltend piepschuim geeft een onaangename geur

 

Wel zijn er enorm mooie resultaten te boeken met dit apparaat. Eenmaal het landschap gevormd is het mooi om hier en daar het geheel te voorzien van een kleurtje. Je mag het natuurlijk wit laten, maar ook in de winter is (helaas) niet alles sneeuwwit (!).  Het verven van piepschuim is vanwege het wegsmelten/oplossen alleen mogelijk met verven op waterbasis, zoals acryl en muurverf (latex). Dit is verkrijgbaar bij de bouwmarkt, Action of hobbywinkel.


Piepschuim schilderen

Schilder bijvoorbeeld de zijkant van een skihelling grijs en laat de bovenkant wit.. het resultaat is verbazingwekkend, helemaal als je aan de zijkant de bovenste cm ook wit laat, het resultaat is een dik pak sneeuw in uw winterdorp. Experimenteer rustig met andere kleuren zoals bruintinten maar voorkom gebruik van al te bonte kleuren die straks de aandacht van je huisjes afleiden. Overigens is piepschuim wel te spuiten met een gewone spuitverf als je het eerst in een goede laag latex hebt gezet en die laat drogen. Voor een wat ruiger deel kun je piepschuim ook bewerken met PUR-schuim. Denk erom, PUR zet na het spuiten nogal uit. Dit kun je na ongeveer een dag drogen wel weer bijsnijden.


En hier nog een filmpje waarom je beter een piepschuim snijder kunt gebruiken


Wat is piepschuim eigenlijk?

EPS of piepschuim is een kunststof isolatiemateriaal en wordt gemaakt van aardolie.


Polystyreen ontstaat door polymerisatie van het monomeer styreen. Styreen wordt op industriële schaal gemaakt uit ethylbenzeen door de hydrogenatie, dat op zijn beurt gemaakt wordt door alkylatie van benzeen met ethyleen. Aan het polystyreen wordt een blaasmiddel toegevoegd en vervolgens geëxpandeerd tot korrels. EPS-verwerkers verhitten de korrels met stoom; de korrels zetten dan uit en worden aan elkaar gesmolten. Na afkoeling resulteert dit in een blok, plaat of vlokken geëxpandeerd hardschuim. Dit geëxpandeerd polystyreen (afgekort EPS) is algemeen bekend als tempex of isomo. In de volksmond zegt men meestal piepschuim. In de bouw wordt piepschuim veel toegepast voor thermische en geluidsisolatie en om trillingshinder te voorkomen en wordt vaak gebruikt als bouwmateriaal voor diverse knutselobjecten en maquettes.

 

 

 

De dampen die vrijkomen bij brandend piepschuim zullen niet direct schadelijk voor je zijn, maar je moet hier niet te licht over denken. Ze kunnen namelijk verschillende giftige chemische stoffen bevatten, waaronder styreen en benzeen. Dit zijn carcinogenen, ofwel kankerverwekkende stoffen.

 

 Denk aan het milieu! Piepschuim hoort bij het restafval. Een kleine hoeveelheid kan gewoon in de grijze container. Maar piepschuim kan, mits droog en schoon aangeboden, gerecycled worden tot nieuw piepschuim als je het inlevert bij de gemeentelijke stortplaats.

Delen:
chevron-left Vorig artikel

Tips deel 1: We gaan beginnen

Volgend artikel chevron-right

Landschap bouwen met PU-Platen